1280*850

6 ترفند کلیدی برای افزایش ساعات مطالعه

شش روش افزایش ساعات مطالعه

افزایش ساعات مطالعه تنها در صورتی می تواند به صورت مداوم انجام شود که به کاری لذت بخش تبدیل شود که خسته کننده نباشد. درس خوانددن زمانی جذاب می شود که نتیجه بخش هم باشد. در اینجا شش عنصر حیاتی زیر را می توان مهمترین عوامل در بالابردن بهره وری مطالعه از نظر کیفی و در نتیجه افزایش ساعات مطالعه شود:

  • خواندن بدون نوشتن
  • خط کشیدن زیر نکات مهم
  • حاشیه نویسی
  • خلاصه نویسی
  • کلید برداری
  • خلاقیت و طرح شبکه ای مغز

خواندن بدون نوشتن

روش نادرست مطالعه است. مطالعه فرآیندی فعال و پویا است و برای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز، به خصوص قبل از امتحان، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا به خاطر سپرد.

خط کشیدن زیر نکات مهم

این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کامل برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد به جای آنکه تمرکز و توجه برروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد.

روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا باید مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا درک کنند. سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آن که در کتاب به دنبال مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند.

حاشیه نویسی

این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است. ولی باز هم روش کاملی برای درک عمیق مطالب و خواندن کتاب های درسی نیست. ولی می تواند برای ایدگیری مطالبی که از اهمیت چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار بگیرد.

خلاصه نویسی

در این روش شما مطالب را می خوانیدو آنچه را که درک کرده اید به صورت خلاصه بر روی دفتری یادداشت می کنید. این روش برای مطالعه مناسب است  از روش های قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید. ولی باز هم بهترین روش برای خواندن نیست.

کلید برداری

کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است. در این روش شما بعد از درک مطلب، به صورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاه ترین، راحت ترین، بهترین و پر معنی ترین کلمه ای اسن که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود.

خلاقیت و طرح شبکه ای مغز

این روش بهترین شیوه مطالعه برای یادگیری به ویژه فراگیری مطالب درسی است. در این روش مطالب را می خوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و به صورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بر روی طرح شبکه ای مغزی می نویسید (در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازمان دهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید) تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده و با دیدن کلمات کلیدی نوشته دشه بر روی طرح شبکه ای مغز آنها را خیلی سریع مرور کنید.

این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش می دهد و درس خواندن را نیز آسان می کند و بازده مطالعه را افزایش می دهد.

شرایط مطالعه

با فراهم کردن شرایط مطالعه بهینه می توان بازدهی مفیدتر و بالاتری در دس خواندن داشت. و در واقع این شرایط به شما می آموزند که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار بگیرید، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازید و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسید و با دانستن آنها می توانید با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کنید و مطالعه ای فراتر داشته باشید:

1-آغاز درست: برای موفقیت در مطالعه، باید درست آغاز کنید.

2-برنامه ریزی: یکی از عوامل اصلی موفقیت، داشتن برنامه منظم است.

3- نظم و ترتیب: اسا هر سازمانی به نظم آن بستکی دارد.

4- حفظ آرامش: آرامش ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال می کند.

5- استفاده درست از وقت: بنیامین فرانکلین می گوید “آیا زندگی را دوست دارید؟ پس وقت را تلف نکنید زیرا زندگی از وقت تشکیل شده است”

6- سلامتی و تندستی: عقل سالم در بدن سالم است.

7- تغذیه مناسب: تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد.

8- دوری از مشروبات الکلی: مصرف مشروبات الکلی موجب ضعف حافظه می شود.

9- ورزش: ورزش کلید عمر طولانی است.

10- خواب کافی: خواب کافی فراگیری و حافظه را تقویت می کند و از مهمترین عوامل در بالابردن بازدهی درس خواندن می باشد.

نکات کلیدی در افزایش ساعات مطالعه

چند توصیه مهم که اگر به دنبال افزایش ساعات مطالعه هستید باید از آن آگاه باشید:

1- حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را رب روی موضوعیزمتمرکز کنند بیش از 30 دقیقه نیست. به این معنی که باید نیم ساعت بر روی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت نمود. سپس دوباره با همین روال شروع به مطالعه کرد.

2-پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید. و چند ساعت پس از مصرف غذا مطالعه نمائید چون پس از صرف غذای سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش می شود تا به هضم و جذب غذا کمک کند. به همین دلیل خون رسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کم می شود و حس خواب آلودگی و سنگینی دست می دهد.

از مصرف الکل و دارو هم حتما خودداری فرمائید. همچنین غذاهای آردی مانند نان و مواد قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم می کنند. نوشابه های گازدار نیز همین طور هستند.

3- ذهن انسان به طور کل با هوش است. اگر یادداشت بردارید خود را از حفظ و به یاد سپاری مطالب راحت می کنید و نیز همزمان نمی توانید هم مطالبی را هم بنویسید و هم گوش دهید. پس پیشنهاد می کنیم در حین مطالعه لطفا یادداشت برداری ننمائید.

انسان ها امتیازات زیادی نسبت به سایر موجودات دارند. یکی از این امتیازات قدرت یادگیری، تفکر، و حفظ اطلاعات است. قدرت یادگیری و حفظ اطلاعات باعث تفاوت میان انسان و حیوان شده و نیز برتری ائسان را نسبت به سایر موجودات به اثبات رسانده است.

نتیجه گیری

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *